Връзката между затлъстяването и диабет тип 2

The Connection Between Obesity and Type 2 Diabetes

Затлъстяването и диабет тип 2 са два преобладаващи здравни проблема, като затлъстяването достига епидемични размери в световен мащаб . Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората със затлъстяване и диабет значително се е увеличил през последните няколко десетилетия, което поражда опасения за свързаните рискове за здравето и усложнения. В този блог се задълбочаваме в сложната връзка между затлъстяването и диабет тип 2, като хвърляме светлина върху факторите, допринасящи за връзката им, и изследваме начини за управление и предотвратяване на тези състояния.

 

Разбиране на затлъстяването и диабет тип 2:

Затлъстяване:

Затлъстяването е хронично състояние, характеризиращо се с прекомерно натрупване на телесни мазнини, обикновено в резултат на дисбаланс между енергийния прием и изразходването. Индексът на телесна маса (ИТМ) обикновено се използва за класифициране на затлъстяването, като ИТМ от 30 или повече се счита за затлъстяване. Докато генетиката, факторите на начина на живот и влиянието на околната среда играят значителна роля в развитието на затлъстяването, консумацията на богата на калории диета с високо съдържание на мазнини и захари и воденето на заседнал начин на живот са основните фактори, допринасящи за разпространението му.

The Connection Between Obesity and Type 2 Diabetes

Източник на изображението: https://shorephysiciansgroup.com/help-my-bmi-says-im-overweight/

 

Диабет тип 2:

Диабетът тип 2, от друга страна, е метаболитно разстройство, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар , дължащи се на инсулинова резистентност и неадекватно производство на инсулин. Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, помага за регулиране на нивата на кръвната захар, като улеснява усвояването на глюкозата в клетките. Въпреки това, при диабет тип 2 клетките стават резистентни към действията на инсулина, което води до повишени нива на кръвната захар. Затлъстяването е добре установен рисков фактор за диабет тип 2, тъй като излишната телесна мазнина, особено висцералната мазнина около органите, допринася за инсулиновата резистентност и нарушава метаболизма на глюкозата.

 

Връзката между затлъстяването и диабет тип 2:

Връзката между затлъстяването и диабет тип 2 е сложна и многостранна. Въпреки че не всички хора със затлъстяване развиват диабет, затлъстяването значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Механизмите, лежащи в основата на тази връзка, включват хронично нискостепенно възпаление, дисфункция на мастната тъкан и променена секреция на адипокини (хормони, произвеждани от мастните клетки). Освен това, индуцираната от затлъстяване инсулинова резистентност и увредената функция на панкреаса допринасят за появата и прогресията на диабет тип 2.

Link_Between_Obesity_and_Type_2_Diabetes

https://images.app.goo.gl/obAA6JUMGgNKcurA8

 

Управление и предотвратяване на диабет тип 2, свързан със затлъстяването:

  1. Здравословна диета:

Приемането на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може да помогне за регулиране на теглото и да подобри инсулиновата чувствителност. Ограничаването на приема на преработени храни, сладки напитки и висококалорични закуски може да помогне за предотвратяване на прекомерно наддаване на тегло и да намали риска от диабет тип 2.

 

  1. Редовни упражнения:

Включването на редовна физическа активност във вашата рутина може да насърчи загубата на тегло, да подобри инсулиновата чувствителност и да понижи нивата на кръвната захар . Стремете се към поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност на седмица, заедно със силови тренировки за подобряване на мускулната маса и метаболизма.

Obesity_Type_2_Diabetes_Exercise

Източник на изображението: https://health.clevelandclinic.org/what-does-moderate-exercise-mean-anyway

 

  1. Отслабване:

За хора със затлъстяване и преддиабет, загубата дори на малко тегло ( 5-10% от телесното тегло ) може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2. Комбинация от диетични промени, повишена физическа активност и промени в поведението може да улесни устойчивата загуба на тегло и да подобри метаболитното здраве.

 

  1. Мониторинг на глюкоза:

Редовното проследяване на нивата на кръвната захар е от съществено значение за хора, изложени на риск или диагностицирани с диабет тип 2. SIBIONICS GS1 CGM е ценен съюзник както в управлението на теглото, така и в контрола на диабета. Свързаното с Bluetooth SIBIONICS APP на SIBIONICS CGM доставя показания за глюкоза на всеки 5 минути в продължение на 14 дни, улавяйки гликемичните отговори на диетични, физически и поведенчески промени, приложени за сваляне на килограми. Неговият IPX8 водоустойчив дизайн позволява непрекъснато проследяване на активността.

 SIBIONICS_GS1_Continuous_Glucose_Monitoring

 

Заключение:

Затлъстяването и диабет тип 2 представляват взаимосвързани предизвикателства за здравето. Въпреки това, постигането на целева загуба на тегло чрез промени в начина на живот може успешно да намали този риск. Непрекъснатото проследяване на глюкозата с устройства като SIBIONICS GS1 CGM предоставя безценна информация, за да помогне за оптимизиране на промените в начина на живот и да наблюдава тяхното въздействие. Прилагането на комбинация от диета, упражнения и поведенчески адаптации, съобразени с индивидуалните нужди, може да извърви дълъг път в управлението както на затлъстяването, така и на диабета.

 

ЕAQ:

Въпрос: Защо диабет тип 2 причинява наддаване на тегло?

О: Диабет тип 2 може да доведе до наддаване на тегло поради различни фактори като инсулинова резистентност, хормонален дисбаланс, повишен глад и апетит и странични ефекти от лекарствата. Инсулиновата резистентност, отличителен белег на диабет тип 2, може да доведе до повишено натрупване на мазнини в тялото, особено около корема, което допринася за увеличаване на теглото.

Въпрос: Каква е основната причина за диабет тип 2?

О: Основната причина за диабет тип 2 се дължи основно на комбинация от генетична предразположеност и фактори, свързани с начина на живот. Генетиката може да повлияе на това как тялото регулира нивата на кръвната захар и реагира на инсулина. Фактори, свързани с начина на живот, като лоша диета, заседнал начин на живот, затлъстяване и липса на физическа активност, могат значително да увеличат риска от развитие на диабет тип 2, като изострят инсулиновата резистентност и влошават производството на инсулин.

В: Какво е диабетен корем?

О: Диабетният корем, известен също като висцерално затлъстяване или централно затлъстяване, се отнася до натрупването на мазнини около корема при хора с диабет. Този тип разпределение на мазнините обикновено се свързва с инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на усложнения от диабет тип 2, като сърдечно-съдови заболявания.

Въпрос: Повечето диабетици тип 2 затлъстели ли са?

О: Във всички възрасти рискът от диабет тип 2 нараства с увеличаване на телесното тегло. Разпространението на диабет тип 2 е три до седем пъти по-високо при тези, които са засегнати от затлъстяване, отколкото при възрастни с нормално тегло, и е 20 пъти по-вероятно при тези с индекс на телесна маса (ИТМ) над 35 kg/m 2.

Въпрос: Каква е метаболитната връзка между затлъстяването и диабета?

О: Метаболитната връзка между затлъстяването и диабета включва инсулинова резистентност, възпаление и дисрегулация на различни хормони и сигнални пътища. Излишната мастна тъкан, особено висцералната мазнина, освобождава възпалителни вещества и променя нивата на хормоните, допринасяйки за инсулинова резистентност и нарушен метаболизъм на глюкозата.

В: Какво трябва да ядат затлъстелите хора с диабет тип 2? 

О: Подходяща за диабет диета с ниско съдържание на преработени въглехидрати и добавени захари, с високо съдържание на богати на фибри цели храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини е идеална. То трябва да бъде балансирано, но с умерен размер на порциите, за да насърчи здравословното отслабване. Редовното време за хранене също помага за контролиране на нивата на кръвната захар.

Въпрос: Колко калории трябва да приема диабет тип 2 на ден?

Като цяло се препоръчва балансирана диета от 1200-1500 калории на ден за жени и 1500-1800 калории за мъже за поддържане на теглото или бавна, устойчива загуба на тегло.

Въпрос: Какво е усещането за умора от диабет?

О: Умората при диабет се усеща като цялостно усещане за физическа и психическа умора. Някои често срещани симптоми включват липса на енергия, мотивация или ентусиазъм; по-честа нужда от почивка; ниска издръжливост; мудност; раздразнителност; спи повече от обикновено, но все още се чувства уморен. Може да бъде както емоционално, така и физически изтощително.


SIBIONICS GS1 CGM-Система за непрекъснат мониторинг на глюкозата SIBIONICS GS1 Система за непрекъснато проследяване на глюкозата "От 0-1" SIBIONICS GS1 CGM-Система за непрекъснат мониторинг на глюкозата SIBIONICS GS1 CGM-Система за непрекъснато проследяване на глюкозата (копиране на часовник) SIBIONICS GS1 CGM-Система за непрекъснато проследяване на глюкозата (Копиране на cgm)

Чисто нов

Система за непрекъснато проследяване на глюкозата (CGM) SIBIONICS GS1

Изключително точни показания на сензора
14-дневен непрекъснат прием на глюкоза
Мониторинг Без калибриране
Без сканиране
Експортируеми AGP отчети
IP28 Водоустойчив
Персонализираща се аларма за глюкоза
Удобно за потребителя приложение
Споделени данни за глюкозата в реално време

Пазарувайте GS1