5 начина, по които сънят влияе на нивата на кръвната ви захар

5 Ways Sleep Affects Your Blood Glucose Levels

Сънят често е приветстван като невъзпятия герой на доброто здраве, който влияе върху всичко - от настроението до когнитивните функции. Но знаете ли, че той също играе важна роля в регулирането на нивата на кръвната ви захар? Да, качеството и количеството на вашия сън могат значително да повлияят на това как тялото ви управлява глюкозата, основният източник на енергия. В тази статия нека проучим пет начина, по които сънят влияе върху кръвната ви захар:

 

1. Инсулинова чувствителност:

Един от ключовите механизми, чрез които сънят влияе на нивата на кръвната Ви глюкоза, е инсулиновата чувствителност. Адекватният сън помага за поддържане на оптимална инсулинова чувствителност, позволявайки на клетките да реагират ефективно на инсулиновите сигнали, за да поемат глюкоза от кръвния поток. Въпреки това, когато сънят е недостатъчен или нарушен, както се наблюдава при състояния на сън като синдром на обструктивна сънна апнея (OSAS) или хронично безсъние, инсулиновата чувствителност намалява. Тази намалена чувствителност може да доведе до инсулинова резистентност, при която клетките стават по-малко чувствителни към инсулин, което води до повишени нива на кръвната захар.

 

2. Хормонален дисбаланс:

Лишаването от сън може да наруши деликатния баланс на хормоните в тялото ви, участващи в регулирането на кръвната захар. Изследванията показват, че недостатъчният сън може да повиши нивата на кортизол на следващата сутрин, хормон на стреса, за който е известно, че нарушава действието на инсулина. Нещо повече, неадекватният сън е свързан с промени в хормоните, регулиращи апетита, като намален лептин и повишени нива на грелин. Тези хормонални дисбаланси могат да доведат до преяждане, наддаване на тегло и в крайна сметка влошен контрол на кръвната захар.

 

3. Нощен гликемичен контрол:

Нарушенията на съня също могат да повлияят на нощните нива на кръвната захар, засягайки цялостния гликемичен контрол. Индивидите с нарушения на съня са по-склонни да изпитват колебания в нивата на кръвната захар по време на сън, характеризиращи се с периоди на нощна хипогликемия, последвани от ребаунд хипергликемия. Тези чести колебания на кръвната захар нарушават моделите на съня и създават допълнителни рискове за дългосрочното метаболитно здраве. Предполага се, че лишаването от сън може причинно да допринесе за развитието на затлъстяване и диабет тип 2. Механизмът на метаболитно влияние е описан по следния начин:

Метаболитни пътища, свързващи нарушенията на съня с развитието на диабет тип 2

Източник на изображението: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4381534/ 

 

4. Метаболизъм на глюкозата:

Сънят играе жизненоважна роля в регулирането на метаболизма на глюкозата, процесът, чрез който тялото обработва и използва глюкозата за енергия. А проучване което изследва дали удължаването на съня при хронично лишени от сън индивиди би подобрило метаболизма на глюкозата, също предполага, че обективно удълженото количество сън може да е от полза за метаболитното здраве. Няколко добре изградени експеримента за ограничаване на съня също потвърдиха, че лишаването от сън може да наруши метаболизма на глюкозата, което може да доведе до намалено усвояване на глюкоза от тъканите и повишено производство на глюкоза от черния дроб. Тези промени в метаболизма на глюкозата в крайна сметка биха допринесли за повишени нива на кръвната захар и инсулинова резистентност.

 

5. Фактори на начина на живот:

Освен преките физиологични механизми, сънят също влияе върху факторите на начина на живот, които оказват влияние върху нивата на кръвната захар. Например, недостатъчният или лошият сън често увеличава желанието за сладки и богати на въглехидрати храни, както и намалява мотивацията за физическа активност. Тези промени в поведението могат да допринесат за лош избор на диета, наддаване на тегло и нарушен метаболизъм на глюкозата с течение на времето.

poor-sleep-can-lead-to-increased-cravings

Източник на изображението: https://news.uga.edu/avoid-overeating-working-from-home/ 



Съвети за сън за по-добро управление на глюкозата:

Като се има предвид сложната връзка между съня и регулирането на кръвната захар, даването на приоритет на качествения сън е от първостепенно значение за цялостното здраве и благополучие. Ето няколко съвета за подобряване на хигиената на съня ви и поддържане на оптимален контрол на кръвната захар:

  • Поддържайте постоянен график за сън: Стремете се към седем до девет часа качествен сън всяка вечер и се опитайте да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори през почивните дни.
  • Създайте релаксираща рутина преди лягане: Отпуснете се преди лягане, като се включите в успокояващи дейности като четене, медитация или нежно йога стречинг. Минимизирайте излагането на сини светлини, екрани и стимулиращо съдържание поне един час преди лягане.

  • Оптимизирайте средата си за сън: Създайте среда, благоприятна за сън, като поддържате спалнята си относително хладна, тъмна и тиха. Ако е възможно, инвестирайте в удобен матрак и възглавници, за да насърчите спокойния сън.

  • Ограничете стимулантите и тежките ястия преди лягане: Избягвайте кофеина и тежките, пикантни или мазни храни преди лягане, тъй като те могат да нарушат съня и да изострят симптомите на рефлукс.

  • Прегледайте моделите си на глюкоза през нощта: Носете сензор за непрекъснат мониторинг на глюкозата като GS1 , който предлага мониторинг на глюкозата в реално време и генерира изчерпателни ежедневни отчети за глюкозата, за да прегледате и подобрите управлението на кръвната си захар.

  • Потърсете професионална помощ, ако е необходимо: Ако се борите с хронични проблеми със съня или подозирате основно нарушение на съня, консултирайте се с треньор по сън или доставчик на здравни услуги за цялостна оценка и по-персонализиран план за лечение.

 

Заключение:

Връзката между съня и регулирането на кръвната захар е сложна и многостранна. Като разберем как сънят влияе върху инсулиновата чувствителност, хормоналния баланс, гликемичния контрол, глюкозния метаболизъм и поведението, можем да оценим значението на приоритизирането на качествения сън за управление на глюкозата и цялостното метаболитно здраве.

Ако се борите да постигнете спокоен сън или изпитвате затруднения с управлението на глюкозата, опитайте да следвате съветите за насърчаване на съня, споменати в тази статия, и обмислете консултация с доставчик на здравни услуги или специалист по съня, когато е необходимо. Като се справите с нарушенията на съня и възприемете здравословни навици за сън, можете да оптимизирате контрола на кръвната си захар и да насърчите цялостното благосъстояние. Не забравяйте, че сънят не е просто почивка – той е критичен компонент на здравословния начин на живот.

 

ЧЗВ:

Въпрос: Качеството на съня има ли значение за контрола на глюкозата?

О: Да, качеството на съня има значение. Възстановяващият сън, характеризиращ се с непрекъснати цикли на сън и достатъчно време, прекарано в етапи на дълбок сън, е от съществено значение за правилното регулиране на глюкозата. Лошото качество на съня, като чести събуждания или нарушения на съня като сънна апнея, може да наруши метаболизма на глюкозата.

Въпрос: Как циркадният ритъм влияе върху контрола на глюкозата по време на сън?

О: Циркадният ритъм или вътрешният часовник на тялото регулира различни физиологични процеси, включително метаболизма на глюкозата. Той диктува времето за освобождаване на хормони, като инсулин и кортизол, които са от решаващо значение за контрола на глюкозата. Нарушенията на циркадния ритъм, като работа на смени или нередовен сън, могат да повлияят неблагоприятно на регулирането на глюкозата.

Въпрос: Може ли подобряването на навиците за сън да помогне за справяне с диабета?

О: Да, подобряването на навиците за сън може да повлияе положително на управлението на диабета. Постоянният, достатъчен и висококачествен сън може да подобри инсулиновата чувствителност и да насърчи по-добър контрол на глюкозата. Стратегиите за подобряване на съня могат да включват поддържане на редовен график за сън, създаване на благоприятна за сън среда, управление на стреса и справяне с нарушенията на съня, ако има такива.

В: Как лишаването от сън влияе на инсулиновата чувствителност?

О: Лишаването от сън може да доведе до намалена инсулинова чувствителност, което затруднява клетките да реагират на инсулин и ефективно да регулират нивата на кръвната захар. Това може да допринесе за инсулиновата резистентност и да увеличи риска от диабет тип 2.

Препратки:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9415946/ 

https://www.news-medical.net/health/Ghrelin-and-Sleep.aspx 

https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.7758 


SIBIONICS GS1 CGM-Система за непрекъснат мониторинг на глюкозата SIBIONICS GS1 Система за непрекъснато проследяване на глюкозата "От 0-1" SIBIONICS GS1 CGM-Система за непрекъснат мониторинг на глюкозата Специални оферти за масова покупка - система за непрекъснато наблюдение на глюкозата SIBIONICS GS1 CGM

Чисто нов

Система за непрекъснато проследяване на глюкозата (CGM) SIBIONICS GS1

Изключително точни показания на сензора
14-дневен непрекъснат прием на глюкоза
Мониторинг Без калибриране
Без сканиране
Експортируеми AGP отчети
IP28 Водоустойчив
Персонализираща се аларма за глюкоза
Удобно за потребителя приложение
Споделени данни за глюкозата в реално време

Пазарувайте GS1