5 načina na koje san utječe na razinu glukoze u krvi

5 Ways Sleep Affects Your Blood Glucose Levels

Spavanje se često smatra neopjevanim herojem dobrog zdravlja, koji utječe na sve, od raspoloženja do kognitivnih funkcija. Ali jeste li znali da također igra značajnu ulogu u regulaciji razine glukoze u krvi? Da, kvaliteta i kvantiteta vašeg sna mogu značajno utjecati na to kako vaše tijelo upravlja glukozom, primarnim izvorom energije. U ovom članku istražit ćemo pet načina na koje san utječe na glukozu u krvi:

 

1. Osjetljivost na inzulin:

Jedan od ključnih mehanizama putem kojih san utječe na razinu glukoze u krvi je osjetljivost na inzulin. Adekvatan san pomaže u održavanju optimalne osjetljivosti na inzulin, omogućujući stanicama da učinkovito odgovore na signale inzulina kako bi preuzele glukozu iz krvotoka. Međutim, kada je san neadekvatan ili poremećen, kao što se vidi u stanjima spavanja poput sindroma opstruktivne apneje u snu (OSAS) ili kronične nesanice, osjetljivost na inzulin se smanjuje. Ova smanjena osjetljivost može dovesti do inzulinske rezistencije, gdje stanice postaju manje osjetljive na inzulin, što rezultira povišenom razinom glukoze u krvi.

 

2. Hormonska neravnoteža:

Nedostatak sna može poremetiti osjetljivu ravnotežu hormona u vašem tijelu koji su uključeni u regulaciju šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da nedovoljno sna može povisiti razinu kortizola sljedećeg jutra, hormon stresa za koji se zna da smanjuje djelovanje inzulina. Štoviše, neadekvatan san povezan je s promjenama u hormonima koji reguliraju apetit, poput smanjene razine leptina i povećane razine grelina. Ove hormonske neravnoteže mogu dovesti do prejedanja, debljanja i naposljetku pogoršane kontrole šećera u krvi.

 

3. Noćna kontrola glikemije:

Poremećaji spavanja također mogu utjecati na noćne razine glukoze u krvi, utječući na ukupnu kontrolu glikemije. Pojedinci s poremećajima spavanja imaju veću vjerojatnost da će osjetiti fluktuacije u razini šećera u krvi tijekom spavanja, koje karakteriziraju razdoblja noćne hipoglikemije nakon koje slijedi povratna hiperglikemija. Ove česte fluktuacije šećera u krvi remete obrasce spavanja i predstavljaju daljnje rizike za dugoročno zdravlje metabolizma. Pretpostavlja se da nedostatak sna može uzrokovati razvoj pretilosti i dijabetesa tipa 2. Mehanizam metaboličkog utjecaja prikazan je na sljedeći način:

Metabolički putovi koji povezuju poremećaje spavanja s razvojem dijabetesa tipa 2

Izvor slike: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4381534/ 

 

4. Metabolizam glukoze:

Spavanje igra vitalnu ulogu u regulaciji metabolizma glukoze, procesa kojim tijelo obrađuje i koristi glukozu za energiju. A studija koji je istraživao može li produženje sna kod osoba s kroničnim nedostatkom sna poboljšati metabolizam glukoze, također je sugerirao da bi objektivno produljena količina sna mogla koristiti zdravlju metabolizma. Nekoliko dobro konstruiranih eksperimenata s ograničenjem sna također je potvrdilo da nedostatak sna može narušiti metabolizam glukoze, što može dovesti do smanjenog unosa glukoze u tkivima i povećane proizvodnje glukoze u jetri. Te bi promjene u metabolizmu glukoze na kraju doprinijele povišenim razinama glukoze u krvi i inzulinskoj rezistenciji.

 

5. Čimbenici načina života:

Osim izravnih fizioloških mehanizama, spavanje također utječe na čimbenike načina života koji utječu na razinu glukoze u krvi. Na primjer, nedovoljno ili loše spavanje često povećava želju za slatkom hranom i hranom s visokim udjelom ugljikohidrata, kao i smanjuje motivaciju za tjelesnu aktivnost. Ove promjene u ponašanju mogu doprinijeti lošim izborima prehrane, debljanju i oštećenom metabolizmu glukoze tijekom vremena.

poor-sleep-can-lead-to-increased-cravings

Izvor slike: https://news.uga.edu/avoid-overeating-working-from-home/ 



Savjeti za spavanje za bolje upravljanje glukozom:

S obzirom na zamršen odnos između sna i regulacije glukoze u krvi, davanje prioriteta kvalitetnom snu najvažnije je za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Evo nekoliko savjeta za poboljšanje higijene spavanja i optimalnu kontrolu glukoze u krvi:

  • Održavajte dosljedan raspored spavanja: Težite sedam do devet sati kvalitetnog sna svake noći i pokušajte ići u krevet i probuditi se u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom.
  • Stvorite opuštajuću rutinu prije spavanja: Opustite se prije spavanja baveći se umirujućim aktivnostima kao što su čitanje, meditacija ili lagano istezanje jogom. Smanjite izlaganje plavom svjetlu, ekranima i stimulativnom sadržaju najmanje sat vremena prije spavanja.

  • Optimizirajte svoje okruženje za spavanje: Stvorite okruženje pogodno za san održavajući svoju spavaću sobu relativno hladnom, tamnom i tihom. Ako je moguće, uložite u udoban madrac i jastuke kako biste promicali miran san.

  • Ograničite stimulanse i teške obroke prije spavanja: Izbjegavajte kofein i tešku, začinjenu ili masnu hranu prije spavanja jer mogu poremetiti san i pogoršati simptome refluksa.

  • Pregledajte svoje noćne uzorke glukoze: Nosite senzor za kontinuirano praćenje glukoze kao što je GS1 , koji nudi praćenje glukoze u stvarnom vremenu i generira sveobuhvatna dnevna izvješća o glukozi za pregled i poboljšanje upravljanja glukozom u krvi.

  • Potražite stručnu pomoć ako je potrebna: Ako se borite s kroničnim problemima spavanja ili sumnjate na poremećaj spavanja u pozadini, posavjetujte se s trenerom spavanja ili pružateljem zdravstvenih usluga za sveobuhvatnu procjenu i personaliziraniji plan liječenja.

 

Zaključak:

Odnos između spavanja i regulacije glukoze u krvi je zamršen i višestruk. Razumijevanjem kako san utječe na osjetljivost na inzulin, hormonalnu ravnotežu, kontrolu glikemije, metabolizam glukoze i ponašanje, možemo cijeniti važnost davanja prioriteta kvalitetnom snu za upravljanje glukozom i cjelokupno zdravlje metabolizma.

Ako se borite da postignete miran san ili imate poteškoća s regulacijom glukoze, pokušajte slijediti savjete za pospješivanje sna spomenute u ovom članku i razmislite o savjetovanju s liječnikom ili stručnjakom za spavanje kada je to potrebno. Rješavanjem poremećaja spavanja i usvajanjem zdravih navika spavanja možete optimizirati kontrolu glukoze u krvi i poboljšati opću dobrobit. Upamtite, san nije samo prekid rada – to je ključna komponenta zdravog načina života.

 

PITANJA:

P: Je li kvaliteta sna važna za kontrolu glukoze?

O: Da, kvaliteta sna je važna. Oporavljajući san, karakteriziran neprekinutim ciklusima spavanja i odgovarajućim vremenom provedenim u fazama dubokog sna, ključan je za pravilnu regulaciju glukoze. Loša kvaliteta sna, poput čestih buđenja ili poremećaja spavanja poput apneje za vrijeme spavanja, može narušiti metabolizam glukoze.

P: Kako cirkadijalni ritam utječe na kontrolu glukoze tijekom spavanja?

O: Cirkadijalni ritam, ili unutarnji sat tijela, regulira različite fiziološke procese, uključujući metabolizam glukoze. On diktira vrijeme otpuštanja hormona, poput inzulina i kortizola, koji su ključni za kontrolu glukoze. Poremećaji cirkadijalnog ritma, poput rada u smjenama ili nepravilnog rasporeda spavanja, mogu nepovoljno utjecati na regulaciju glukoze.

P: Može li poboljšanje navika spavanja pomoći u upravljanju dijabetesom?

O: Da, poboljšanje navika spavanja može pozitivno utjecati na upravljanje dijabetesom. Dosljedan, dovoljan i kvalitetan san može poboljšati osjetljivost na inzulin i promicati bolju kontrolu glukoze. Strategije za poboljšanje sna mogu uključivati ​​održavanje redovitog rasporeda spavanja, stvaranje okruženja pogodnog za san, upravljanje stresom i rješavanje poremećaja spavanja ako su prisutni.

P: Kako nedostatak sna utječe na osjetljivost na inzulin?

O: Nedostatak sna može dovesti do smanjene osjetljivosti na inzulin, što otežava stanicama da reagiraju na inzulin i učinkovito reguliraju razinu šećera u krvi. To može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji i povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Reference:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9415946/ 

https://www.news-medical.net/health/Ghrelin-and-Sleep.aspx 

https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.7758 


SIBIONICS GS1 CGM-sustav za kontinuirano praćenje glukoze SIBIONICS GS1 sustav kontinuiranog praćenja glukoze "Od 0-1" SIBIONICS GS1 CGM-sustav za kontinuirano praćenje glukoze Posebne ponude masovne kupnje - SIBIONICS GS1 CGM kontinuirani sustav za praćenje glukoze

Potpuno novo

SIBIONICS GS1 sustav kontinuiranog praćenja glukoze (CGM).

Vrlo precizna očitanja senzora
14-dnevna kontinuirana glukoza
Praćenje Bez kalibracije
Nema skeniranja
AGP izvješća koja se mogu izvoziti
IP28 vodootporan
Prilagodljivi alarm za glukozu
Aplikacija prilagođena korisniku
Podaci o glukozi u stvarnom vremenu koji se mogu dijeliti

Trgovina GS1