Fenomen zore: Zašto mi je jutarnji šećer u krvi tako visok

Dawn Phenomenon: Why Is My Morning Blood Sugar so High

Ako se ujutro probudite s višim razinama šećera u krvi od očekivanih, niste sami. Mnogi ljudi doživljavaju ono što je poznato kao "fenomen zore". Razumijevanje zašto se to događa i kako to kontrolirati ključno je za održavanje optimalne razine glukoze i cjelokupnog zdravlja.

 

Što je fenomen zore?

Fenomen zore, poznat i kao efekt zore, odnosi se na prirodni porast razine šećera u krvi koji se javlja u ranim jutarnjim satima, obično između 2 ujutro i 8 ujutro. Na ovaj fenomen utječu hormoni kao što su kortizol, hormon rasta i adrenalin , koji se oslobađaju kao odgovor na tjelesni cirkadijalni ritam.

Dawn_Phenomenon_Morning_Blood_Sugar

Izvor slike: https://images.app.goo.gl/dxqKNwzMLNjQe2Ly6

 

Tijekom noći tijelo prolazi kroz razne metaboličke procese, uključujući oslobađanje pohranjene glukoze u jetri kako bi se osigurala energija za bitne funkcije. U osoba bez dijabetesa, proizvodnja inzulina se povećava kako bi odgovarala porastu razine šećera u krvi, održavajući ih unutar normalnog raspona .

 

Međutim, za osobe s dijabetesom ovaj regulatorni mehanizam možda neće funkcionirati ispravno, što dovodi do povišene razine šećera u krvi ujutro.

 

Uzroci fenomena zore:

Nekoliko čimbenika pridonosi fenomenu svitanja:

  1. Hormonalne fluktuacije: Hormoni poput kortizola, hormona rasta i adrenalina povećavaju se u ranim jutarnjim satima , pospješujući otpuštanje glukoze iz jetre.
  2. Inzulinska rezistencija: Pojedinci s inzulinskom rezistencijom mogu imati više razine šećera u krvi zbog smanjene inzulinske osjetljivosti , osobito u zoru.
  3. Neadekvatna proizvodnja inzulina: Za osobe s dijabetesom tipa 1 ili uznapredovalim dijabetesom tipa 2, nedovoljno inzulina proizvodnja može rezultirati nekontroliranim razinama šećera u krvi, osobito ujutro.
  4. 4 . Čimbenici prehrane i stila života : Čimbenici kao što su kasnonoćni grickalice, pretjerani unos ugljikohidrata prije spavanja, nedostatak tjelesne aktivnosti i neadekvatan san mogu pogoršati fenomen zore.

Dawn_Phenomenon_Causes_Diet_Lifestyle

Izvor slike: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/is-it-bad-to-eat-at-night-6-reasons-to-avoid-nighttime-meals-and-snacks/

 

Upravljanje fenomenom zore:

Iako fenomen zore može biti izazovan za kontrolu, nekoliko strategija može pomoći u učinkovitom upravljanju jutarnjim razinama šećera u krvi:

  1. Izmijenite ugljikohidrate/bolus za večeru

Smanjenje količine ugljikohidrata tijekom večernjeg obroka ili dijeljenje doze bolusa, umjesto uzimanja svega odjednom, može bolje kontrolirati razine glukoze tijekom noći.

  1. Razmislite o inzulinu prije zore

Za one s ranijim porastom od prosječnog, mala doza brzodjelujućeg inzulina nakon buđenja ili u vrlo ranim jutarnjim satima može ukrotiti šećer u krvi prije nego što poraste previsoko.

  1. Monitor s GS1 CGM

Pratite svoje razine glukoze bez napora pomoću SIBIONICS GS1 sustava za kontinuirano praćenje glukoze (CGM) . Ovaj vrhunski uređaj ne samo da nudi 24-satno, 14-dnevno praćenje glukoze u stvarnom vremenu, već ima i upozorenja u stvarnom vremenu. Bilo da ste na poslu, vježbate ili spavate, ova upozorenja pružaju pravovremene obavijesti, omogućujući vam da odmah poduzmete radnje kako biste održali optimalnu kontrolu glukoze i zaštitili svoje zdravlje.

SIBIONICS_GS1_CGM_Real_Time_Alerts

 

  1. Održavajte zdrav način života

Usredotočite se na uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu, odgovarajuće spavanje i tehnike upravljanja stresom kako biste poboljšali ukupnu kontrolu glukoze i smanjili utjecaj fenomena zore.

 

Zaključak:

Fenomen zore uobičajena je pojava kod osoba s dijabetesom, a karakterizira ga povišena razina šećera u krvi u ranim jutarnjim satima. Razumijevanje temeljnih uzroka i provedba učinkovitih strategija upravljanja ključni su za održavanje optimalne kontrole glukoze i opće dobrobiti. Snimanjem kontinuiranih očitanja i pažljivim podešavanjem tijekom nošenja SIBIONICS CGM tijekom 14 dana, dijabetičari dobivaju moć nadvladati čak i ovu hormonski uzrokovanu neravninu na cesti.

 

FAQ:

P: Koji su simptomi fenomena zore?

O: Simptomi mogu varirati, ali mogu uključivati ​​višu razinu šećera u krvi od normalne nakon buđenja, učestalo mokrenje tijekom noći, povećanu žeđ ujutro i osjećaj umora ili omamljenosti nakon buđenja.

P: Koji je normalni raspon šećera u krvi tijekom fenomena zore?

O: Fenomen zore obično uzrokuje porast razine šećera u krvi između 2-8 ujutro za otprilike 50-100 mg/dL. Razine između 100-150 mg/dL smatraju se unutar normalnih granica za ovaj val.

P: Utječe li fenomen zore i na dijabetes tipa 1 i tip 2?

O: Da, fenomen zore može utjecati na razinu šećera u krvi i kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Međutim, može biti izraženiji u tipu 1 zbog nedostatka proizvodnje inzulina.

P: Koja je razlika između Somogyija i fenomena zore?

O: Somogyi učinak uključuje noćnu hipoglikemiju nakon koje slijedi jutarnja povratna hiperglikemija zbog viška inzulina. Fenomen zore podrazumijeva prirodni jutarnji porast razine šećera u krvi uzrokovan hormonalnim promjenama, bez prethodne hipoglikemije.

Somogyi_and_Dawn_Phenomenon

Izvor slike: https://poonamjadhavt1d.com/2019/12/03/dawn-phenomenon/

P: Koje piće prije spavanja snižava šećer u krvi?

O: Jabučni ocat može biti dobra opcija za piće s niskim glikemijskim indeksom prije spavanja za dijabetičare u umjerenim količinama. Sadrži prirodne šećere iz jabučnog octa koji se polako otpuštaju, pomažući u sprječavanju velikih skokova glukoze u krvi tijekom noći. Vlakna u jabukama također usporavaju probavu.

P: U koje vrijeme dijabetičari trebaju prestati jesti noću?

O: Većina stručnjaka za dijabetes preporučuje prestanak jela najmanje 2-3 sata prije spavanja kako bi se dalo vremena da se hrana probavi i razina glukoze stabilizira. Vaš posljednji obrok ili užina prije spavanja preblizu spavanja može uzrokovati fluktuacije tijekom noći i može pogoršati učinak fenomena zore u ranim jutarnjim satima.


SIBIONICS GS1 CGM-sustav za kontinuirano praćenje glukoze SIBIONICS GS1 sustav kontinuiranog praćenja glukoze "Od 0-1" SIBIONICS GS1 CGM-sustav za kontinuirano praćenje glukoze Posebne ponude masovne kupnje - SIBIONICS GS1 CGM kontinuirani sustav za praćenje glukoze

Potpuno novo

SIBIONICS GS1 sustav kontinuiranog praćenja glukoze (CGM).

Vrlo precizna očitanja senzora
14-dnevna kontinuirana glukoza
Praćenje Bez kalibracije
Nema skeniranja
AGP izvješća koja se mogu izvoziti
IP28 vodootporan
Prilagodljivi alarm za glukozu
Aplikacija prilagođena korisniku
Podaci o glukozi u stvarnom vremenu koji se mogu dijeliti

Trgovina GS1